Formació

Recursos

Preinscripció a accions formatives

Treball comunitari en l'àmbit dels serveis socials bàsicsCodi:  EXT2018/0265
Període de preinscripció: 23/03/2018 a 30/04/2018

Tipologia:

  Curs

Modalitat:

presencial

Itinerari formatiu (Ens locals):

Col·lectiu professional Àmbit funcional Lloc de treball Nom de competència


Entorn específic de treball:

Professionals dels serveis socials bàsics

Requisits:

No s'exigeixen requisits per cursar l'acció formativa

Objectius:

  • Identificar els aspectes de canvi en la societat, en el context social d'intervenció i en el marc organitzatiu dels serveis socials bàsics que justifiquen i doten de sentit la intervenció comunitària.
  • Conèixer les operacions metodològiques del procés comunitari, l'elaboració del diagnòstic compartit, la planificació estratègica i l'avaluació.
  • Enfortir els coneixements metodològics i tècnics dels professionals dels serveis socials bàsics per impulsar projectes des de l'orientació comunitària.


Continguts:

  • El context d'intervenció en relació al treball comunitari. L'impacte de les desigualtats i les situacions que esdevenen problemàtiques en els municipis.
  • Els factors del territori i de les poblacions que apel·len a una intervenció col·lectiva/comunitària. Comunitat i acció comunitària. Teories sobre la comunitat i les visions dels participants. Els conceptes d'acció, organització i desenvolupament comunitari. Els elements clau per iniciar un projecte comunitari.
  • Metodologia i tècniques. Els actors/agents de la comunitat i el seu rol en l'acció comunitària. De l'anàlisi compartit dels territoris (diagnòstic) al desenvolupament dels projectes i la seva avaluació.
  • Tècniques de participació, d'animació i de creativitat social. Elements per a una pràctica comunitària creativa. L'organització dels temps i dels espais per a l'acció comunitària. Compartir els projectes comunitaris com a estratègia per a la seva sostenibilitat. Els llenguatges i les tècniques per activar la creativitat social.


Metodologia d'impartició:

El curs es planteja amb la combinació d’exposicions introductòries de tipus teòric amb espais de tipus pràctic. Presenta experiències comunitàries i experiències dels professionals, com també anàlisis en grups reduïts.
La programació vol potenciar la mirada i l’orientació de les accions i projectes dels professionals des d’una lògica de procés i des d’una perspectiva comunitària.


Tipus d'acreditació:

Certificat d'assistència

Durada:

 20

Presencial:

 20

Mínim de participants:

15

Òptim de participants:

20

Màxim de participants:

20

Formadors:

Marta Ballester Frago


Promotor de formació:

Gerència de Serveis de Benestar Social. Àrea d'Atenció a les Persones

Gestor de formació:

Gerència de Serveis de Benestar Social. Àrea d'Atenció a les Persones

Telèfon:

 934 022 413

Correu electrònic:

 sas.formacio@diba.cat


Data Presencialitat Hora Inici Hora Fi Aula Formador ConfirmatL'edició no es troba en període de preinscripció


Tornar

Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona Tel. 934 022 222